Пътят край Кадиево взима най-много жертви През 2017  г. на

...
Пътят край Кадиево взима най-много жертви През 2017  г. на
Коментари Харесай

Убитите по пътищата намаляват, мелетата продължават

Пътят край Кадиево взима най-вече жертви

През 2017  година на територията на ОД на Министерство на вътрешните работи -  Пловдив са регистрирани 898 тежки ПТП, с 59 починали и 1159 ранени участници в придвижването. В съпоставяне със същия интервал на 2016 година, броят на тежките ПТП е намалял със 151, на починалите с 14, а на ранените - със 151, демонстрират данните от полицейската статистика.

Броят на убитите е с най-ниска стойност за последните 10 години. Същото важи и за броя на злополуките и ранените.

 Като наклонност се обрисува съществени аргументи за пораждане на тежките ПТП да са грубите нарушавания, осъществявани от водачи на МПС - придвижване с несъобразена скорост, лишаване на преимущество, неспазване на отдалеченост, нахлуване в насрещното придвижване, настояват от КАТ-Пловдив.  

Отчита се и неспазване разпоредбите за придвижване от страна на пешеходците, макар че относителният дял на тези нарушавания, довели до пораждане на тежки ПТП, е 2,3% от общия брой за 2017 година   

Статистиката показва и главните места, на които са станали тежките ПТП. Според данните 43,9% от всички съществени произшествия са зародили в град Пловдив, което е с към 1,6% повече спрямо 2016 г. 

33,5  на 100 са случаите по пътищата от републиканска и общинска пътна мрежа (с към 1,5% повече спрямо 2016 г.).

22,5  % от злополуките са станали в другите обитаеми места от региона (с към 2,5% по-малко спрямо 2016 г.).

Защо се блъскаме?

Движението с превишена и несъобразена скорост е главната причина за жертвите на пътя, сочат данните на КАТ. Заради това нарушаване през предходната година са станали 325 тежки ПТП с 31 убити и 409 ранени.  

303 ПТП с 9 убити и 380 потърпевши са зародили поради лишаване на преимущество при осъществяване на разнообразни маневри. 6 участници в придвижването са станали жертва на нахлуване в насрещното платно, като затова злополуките са 31, а ранените - 56.

Други 6 живота са изгубени поради отклонено внимание на пътя при 39 ПТП с 42 ранени.

Употреба на алкохол, неправилни маневри или изпреварване, невнимателно придвижване на заден ход и неспазване на отдалеченост са другите аргументи, довели до нещастия на пътя. Списъкът се добавя още с отваряне на врата по време на придвижване, каруца без контрол и непочистени стъкла.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР